L'ORIENTACIÓ (1r d'ESO)

En aquesta unitat didàctica dedicada a l'esport de l'orientació realitzarem diferents activitats de forma progressiva per acabar fent una cursa real d'orientació, però, abans hem de conèixer els aspectes bàsics d'aquest esport, que com ja hem dit a classe es bàsicament: saber on sou i saber on voleu arribar. 


L'ENTRENAMENT ESPORTIU (BATXILLERAT)

A continuació us he adjuntat els apunts referents a l'entrenament, a més també us he penjat les bases del treball teòrico-pràctic que haureu d'entregar al 2n trimestre. Entendre els apunts de manera molt clara és requisit per poder dur a terme el treball de manera correcta. Per tant, si teniu algun tipus de dubte és molt important poder aclarir-ho a classe o mitjançant aquest blog. La data d'entrega d'aquest treball serà el 25 de gener per 1r A i el 29 de gener per a 1r B.

ELS PRINCIPIS DE L'ENTRENAMENT (4t d'ESO)

Després de finalitzar el 1r trimestre amb les classes de Kin-ball i expressió corporal, hem de començar el segon trimestre xerrant de com s'ha de dur a terme un entrenament perquè pugi ser efectiu i beneficiós per a la salut. Per això, en primer lloc haureu de fer la següent fitxa: s'ha de llegir l'article que teniu adjuntat, fer un resum i després definir el següents conceptes (intensitat, volum, recuperació, sobreentranament), en darrer lloc haureu d'explicar un principi de l'entrenament. Obviament, tots aquests conceptes estan relacionats amb un contexte d'activitat física saludable. Aquesta fitxa es podrà d'entregar fins el dimarts 15 de desembre.

CONDICIÓ FÍSICA I SALUT (Batxillerat)

Com hem comentat al llarg de les diferents sessions que hem realitzat fins ara, la finalitat i el sentit de l'activitat física que durem a terme a Educació Física, no serà altra que la millora de la salut (a nivell físic, psicològic i social). Per aquest motiu, és important entendre i estudiar el següent document.


LA RESISTÈNCIA AERÒBICA (4t d'ESO)

Com hem comentat a classe, continuam amb el treball de condició física, a aquestes sessions realitzam exercicis de força resistència, flexibilitat i resistència aeròbica, ja que son aquestes tres capacitats les que tenen incidència sobre la salut. He adjuntat un document en el que tenim els apunts referents a la resistència aeròbica i la fitxa a realitzar per a la setmana pròxima. Qualsevol tipus de dubte la podem aclarir a classe o mitjançant el blog. 




LA FORÇA (4t d'ESO)

Una vegada que hem finalitzat les sessions de les diferents modalitats esportives anem a fer incidència en les capacitats físiques relacionades amb la millora de la salut. Entre elles, es troba la força-resistència, per això és important que entengueu perfectament els apunts que he adjuntat i a més que sigueu capaços de realitzar correctament que ells s'especifica (a lliurar la propera setmana). Ja anem avançant en continguts teòrics i és important no quedar-se enrere, cal posar-se al dia i entendre clarament tots els concceptes que anem traballant.
També us deixo un document que us servirà per a la pràctica a més de ser contingut que cal aprendre si és que encara no es domina. Amb aquest document, podreu entendre la relació entre múscul agonista i antagonista. En la majoria de casos els músculs treballen en parella ja que en fer un moviment, per exemple la flexió del colze, el bíceps serà l'agonista o principal i el tríceps l'antagonista. Per contra, si el moviment no és una flexió de colze, sinó una extensió, actuaran els mateixos 2 músculs sol que en aquest cas l'agonista seria el tríceps i l'antagonista el bíceps. Ja sabeu que mitjançant els comentaris en el Blog també es poden plantejar dubtes a resoldre entre tots.

HANDBOL (3r d'ESO)

Ara començarem una nova unitat, referent als esports col·lectius, per a treballar aquest contingut farem servir un esport com el handbol. A continuació vos he penjat els apunts referents al hàndbol, no obstant, recordau que aquests apunts només son una part de la teoria que heu de saber per tal de fer de forma correcta l'exàmen, la resta de la teoria s'ha anat explicant al llarg de les classes. Si teniu qualsevol tipus de dubte en relació als apunts aprofitau les classes pràctiques per aclarir-les. També vos he adjuntat el mapa conceptual que heu de tenir al quadern i el qual ha d'estar molt clar.

COMENTARI DELS ARTICLES (BATXILLERAT)

En aquest cas, la fitxa a realitzar és la següent: haureu d'escollir un article relacionat amb l'activitat física o l'esport, i realitzar un comentari crític del mateix. He adjuntat un enllaç on trobareu els diferents articles que podeu analitzar, podreu agafar qualsevol d'aquest que tengui un extensió mínima de 3 pàgines, una vegada escollit, m'haureu d'enviar un comentari per dir-me quin heu escollit i que jo us pugui guiar un poc en quant a com fer el comentari i evitar que es faci una tasca d'un article que no sigui correcte. A més no podrà haver articles repetits, d'aquesta manera, a mesura que jo us confirmi el vostre article, aquest ja quedarà reservat per vossaltres.

Una vegada tenim l'article, l'haurem d'analitzar, fer un comentari de text, treure, analitzar i interpretar el seu contingut. Tenir en compte els arguments i objectius de l'autor, la procedència de l'autor, el mitjà on està escrit, etc. També s'haurà de fer un resum i unes conclusions de l'articles. Per analitzar l'article heu de tenir unes pautes que us puguin servir com a guia. Recordau que aquesta tasca s'haurà d'entregar en la setmana del 9 al 13 de novembre. Cada grup a la seva respectiva hora de classe d'Educació Física.

GRANDES EJEMPLO DEL DEPORTE (1r i 3r d'ESO)

En el deporte nos encontramos con historias que por una razón u otra engrandecen a sus protagonistas, y que a la vez nos deben de servir como ejemplo y motivación. En este caso me refiero a Haile Gebrselassie, este humilde atleta etiope, fue galardonado hace unos años el Premio Príncipe de Asturias. Este reconocimiento no se basa meramente en los éxitos deportivos, que no son pocos, más bien se trata de valorar la calidad humana de esta persona en su lucha por superar obstáculos y demostrar una vez más, que nada es imposible. Para el pròximo día de clase, vosotros deberéis de traer escrita la historia de algún o alguna deportista que sea un ejemplo para todos.

APUNTS CONTROL 1r ESO F

He adjuntat els apunts on podreu estudiar per al control del divendres, recordau que a més d'aquests apunts també entraran els que fan referència a l'escalfament, els podreu trobar a entrades anteriors del blog.

LES QUALITATS MOTRIUS (4t d'ESO)

A la mateixa vegada que en l'àmbit pràctic anem a seguir amb les activitats de la Unitat Didàctica dels esports, teòricament cal anar avançant amb les qualitats motrius. Fa dues setmanes es van penjar en el BLOG uns apunts que explicaven de forma resumida les 4 capacitats físiques bàsiques. En aquesta ocasió cal completar aquestes 4 CFB amb les 3 qualitats motrius. He adjuntat els apunte corresponents. D'altra banda, com a treball per a entregar us deix un questionari sobre les qualitats motrius. En aquest cas heu de cercar les respostes en els apunts i copiar tant la pregunta com la resposta correcta. En el cas que hi hagués algun tipus de dubte ho aclarim en classe o bé pel blog.

LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES: la força (3r d'ESO)

A les darreres classes d'Educació Física començarem a treballar la força, més concretament la força resistència. Com ja comentem, aquesta capacitat física es basa en els diferents tipus de contraccions musculars. És important que en el quadern expliqueu que manera es podria dur a terme una sessió de força resistència, és a dir, que dissenyeu un circuit de treball similar al que vam fer en classe, anotant el temps de durada de cada exercici, la recuperació i explicació de cadascun d'ells.

Quant a la part teòrica, d'una banda us he deixat un vídeo que us servirà com a contingut teòric, seran els apunts d'aquesta unitat igual que vam fer en la unitat d'escalfament. No obstant això, d'altra banda també us adjunt un
document que resumeix de forma molt bàsica el que en el vídeo s'explica.

ELS ESPORTS (4t d'ESO)

A partir del dimarts 13 d'octubre iniciarem el treball de les diferents modalitats esportives, per això en primer lloc, us deix els apunts inicials d'aquest tema. Per dur a terme aquestes sessions, distribuirem la classe en grups de manera que cadascun d'ells s'encarregarà de preparar la sessió de l'esport triat. En classe explicarem que manera es realitzaran aquestes sessions, no obstant això, ja us deix el model de plantilla a utilitzar per a la preparació d'aquest treball i posterior lliurament. Per resoldre qualsevol tipus de dubte que pugui anar sorgint ja sabeu que podeu deixar el vostre comentari en el blog.

LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES (BATXILLERAT)

En les darreres sessions hem treballat les diferents capacitats físiques. La idea ha estat afermar els coneixements en relació al concepte, tipus, sistemes de millora i mitjans de valoració de cadascuna d'elles. A continuació us adjunt els  apuntes escrit i també us deix una presentació en power point com a resum: presentación.

Com a treball complementari o fitxa teòrica, en aquest cas el que heu de fer és buscar test que serveixin per valorar cadascuna de les 3 CFB que tenen incidència damunt la salut. Òbviament, en primer lloc caldrà explicar que són els tests físics, com desenvolupem cadascun d'ells, el seu protocol, relació dels resultats amb l'estat de forma i altres factors importants sobre aquest tema. A continuació us deix un  ejemplo. Aquesta fitxa s'haurà d'entregar en 23 i 26 d'0ctubre.

LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES (3r d'ESO)

Una vegada que hem treballat les 4 capacitats físiques bàsiques per separat, començarem a concretar les capacitats que tenen beneficis a l'ambit de la salut i que per tant, ens poden interessar. Podem dir que la resistència aeròbica, la flexibilitat i la força resistència són les tres capacitats que traballades de manera correcta ens poden aportar beneficis a nivell de salut. Com a feina per a fer, haureu de descarregar el següent arxiu esquema i copiar l'esquema al vostre quadern, és important que ho entengueu. A més, cercar exemples de cada sistema d'entrenament de la resistència aeròbica, explicant com podríeu fer sessions amb cada sistema. Com sempre, si hi ha dubtes, les podeu demanar mitjançant els comentaris del blog. 

CONTINGUTS TEÒRICS BÀSICS

A continuació he adjuntat un arxiu amb els continguts teòrics mínims que haurieu de controlar a dia d'avui. En molts de casos son un recordatori de continguts que ja heu vist en cursos anteriors, no obstant, ens hem de posar al dia per tenir molt clars aquests conceptes.

TEMPORALITZACIÓ

He adjuntat un arxiu on podreu observar els continguts pràctics que treballarem al llarg de les següents classes, també hi ha posada les dates dels primers controls del trimestre.

 

L'ESCALFAMENT

A les primeres sessions del curs treballarem l'escalfament com a contingut teòrico pràctic. Hem d'entendre aquest concepte des d'un punt de vista general. Es a dir, entenent el seu concepte, la seva utilitat, les diferents fases i la resta d'aspectes que son importants per tal de dur a terme de forma correcta un escalfament tant general com específic. Per a poder tenir clar aquest concepte, he adjuntat per una banda els apunts que ho expliquen, així com un video que crec que vos podrà ser de molta utilitat.


NORMATIVA DE L'ASSIGNATURA


ASSISTÈNCIA A CLASSE:
L’assistència a classe és obligatòria. En cas de no poder assistir a classe el pare, mare o tutor signarà un justificant a l’agenda que l’alumne mostrarà al professor corresponent.  
L’acumulació de més de 3 faltes d’assistència sense justificar suposarà suspendre l’assignatura en el trimestre corresponent.

PARTICIPACIÓ EN LES CLASSES:
És obligatori participar de manera activa a les classes d’EF fent totes les tasques que encomani el professor. En cas de no poder participar en alguna per malaltia, s’haurà de dur una nota informativa del pare, mare o tutor; si la lesió o malaltia dura més de 3 sessions, serà necessari un justificant metge on especifiqui la lesió, que és el que no pot fer i per quan de temps. Així com fer les tasques alternatives encomanades pel professor, per aquest motiu el no poder fer segons quines activitats no justifica la falta de vestuari per part de l’alumne. És a dir, sempre s'ha de dur el vestuari adequat.A les 3 faltes de participació activa a les classes sense justificar suposarà suspendre la part actitudinal i procedimental de l’assignatura.

ROBA I MATERIAL:
S’ha de dur el material necessari per a desenvolupar les classes, és a dir; roba esportiva (xandall o pantalons curts; camiseta i sabatilles esportives ben lligades) i quadern a sol·licitud del professor/a. Les 3 faltes de roba o material suposaran suspendre la part actitudinal de l’assignatura.

RETARDS:
Es donaran 5' per realitzar el desplaçament fins als vestuaris i canviar-vos de roba. Al finalitzar la classe es donaran 7' per canviar-se de roba. En cas de no complir ambdós horaris es comptabilitzarà com un retard.

ALTRES:
El material i instal·lacions s’han de tractar en cura, en cas de trencar-lo intencionadament serà remunerat pel mateix alumne o grup responsable. No es pot fer ús dels espais i materials sense permís del professorat, no es pot accedir al poliesportiu fins que no arribi el vostre professor/a.

CURS 2015-16

PRESENTACIÓ DEL NOU CURS

Tornem a iniciar el curs i tot el que això comporta, com ja sabeu alguns de vosaltres, aquest blog és una eina útil que pretén facilitar la comunicació entre tots. La finalitat és poder tenir un espai comú on a qualsevol moment pugueu recórrer a la informació important relacionada amb l'assignatura, com per exemple: anotacions, calendaris, fitxes, apunts, etc.

Lògicament el més important és que aquest Blog no solament sigui un mer "tauler d'anuncis", sinó que pugui ser un mitjà més de comunicació, on els vostres dubtes, comentaris i opinions tinguin resposta. Sense més, ja solament queda encarar aquest nou curs, això és Educació Física i per tant IT'S TIME TO PLAY!!